86-17708476248

EN
Minden kategória

Industry News

Ön itt van : Főoldal>Hírek>Industry News

A szuperötvözetek vonatkozó irányelvei és osztályozása a kínai szuperötvözet-iparban

IDŐ: 2021-08-09 HITS: 25

Szuperötvözet olyan vas-, nikkel- és kobalt alapú fémanyagra vonatkozik, amely hosszú ideig képes működni 600 ℃ feletti magas hőmérsékleten és bizonyos feszültség mellett. A szuperötvözet magas hőmérsékleti szilárdsággal, jó oxidáció- és korrózióállósággal, jó kifáradási teljesítménnyel, törési szilárdsággal és egyéb átfogó tulajdonságokkal rendelkezik. A szuperötvözetek legnagyobb tulajdonsága nem az, hogy abszolút olvadáspontjuk nagyon magas, hanem az, hogy magas hőmérsékleten is jó tulajdonságokkal rendelkeznek.

A 2012-ben kiadott „Tizenkettedik ötéves fejlesztési tervben az új anyagipar számára” a csúcskategóriás fémszerkezeti anyagok, köztük a szuperötvözetek szerepeltek az új anyagipar hat kulcsfontosságú fejlesztési területe között.

18-1

A szuperötvözetek iparágára vonatkozó irányelvek
idő
fájl neve
tartalom
2012.1
"Az új anyagipar tizenkettedik ötéves fejlesztési terve"
A főbb berendezések legfontosabb alátámasztó fémszerkezeti anyagai között említik a szuperötvözet lapátokat a gázturbinákhoz és a szuperötvözeteket az űrhajózáshoz.
2015.5
"Made in China 2025"
A tíz fő terület közül a repülőgépipar, az elektromos energia és más területek magas hőmérsékletű ötvözetek
2016.10
"Ipari technológiai innovációs képességfejlesztési terv (2016-2020)"
Gyorsítsa fel a kulcsfontosságú stratégiai anyagok, például a szuperötvözetek fejlesztését
2016.12
„Nemzetstratégiai feltörekvő iparágak fejlesztésének 13. ötéves terve”
Építsen fel egy adalékanyag-gyártó ipari láncot, és törje át az additív gyártáshoz használt speciális anyagokat, például a magas hőmérsékletű ötvözetek
2016.12
"Új anyagipari fejlesztési útmutató"
Az új anyagbiztosítási szintet javító projektben a repülőgép-ipari berendezések anyagai és az erőgépek anyagai a szuperötvözet pengetechnológia kutatását és fejlesztését, a vezető új anyagi kísérleti projekt adalékanyag-gyártási anyagai pedig a szuperötvözetek fémporaiban történt áttöréseket és kulcsfontosságú eszközök fejlesztését említették. új anyagfelhasználások, például szuperötvözetek. Szabványok bemutatása és megfogalmazása a magas hőmérsékletű ötvözetek, nikkel, alumínium, magnézium és más fémek és ötvözetporok számára
2017.4
"Az anyagtudományi és technológiai innováció speciális terve a 13. ötéves tervben" 
Erőteljesen fejlesztek szuperötvözeteket, hogy kielégítsék hazám nagy projektjeihez és a honvédelmi építkezéshez szükséges anyagi szükségleteket
2017.11
"Hároméves cselekvési terv a gyártás alapvető versenyképességének javítására (2018-2020)"
Fel kell gyorsítani a fejlett fém és nem fémes kulcsanyagok iparosítását, és összpontosítani a szuperötvözet anyagok fejlesztésére a motorokhoz
2017.12
"Additív feldolgozóipar fejlesztési cselekvési terv (2017-2020)"
Kiváló minőségű titánötvözet, szuperötvözet, alumíniumötvözet és egyéb fémporok kifejlesztése alacsony üreges porráfordítással, szabályos részecskeformával, egyenletes részecskemérettel és alacsony szennyezőelem-tartalommal.
2018.3
„Új anyagszabványú kísérleti cselekvési terv
(2018-2020)"
Az új anyagok fejlesztésének kísérleti szabványa a magas hőmérsékletű ötvözetekre összpontosít, és megvalósítja a magas hőmérsékletű ötvözetek hazai ellátását.
2018.5
„2018. évi ipari átalakítási és korszerűsítési alap munkaútmutató”
A legfontosabb alapanyagok a szuperötvözet anyagok alátámasztására összpontosítanak az űrrepülés szabványos alkatrészeihez
2019.11
"Ipari szerkezeti kiigazítási útmutató katalógusa (2019-es kiadás)"
A vas és az acél támogatja a magas hőmérsékletű ötvözeteket, a gépek támogatják a gázturbinák magas hőmérsékletű alkatrészeit (forgórésztest kovácsolás 300 MW feletti nagy teljesítményű gázturbinákhoz, nagyméretű, magas hőmérsékletű könnyűfém keréktárcsák, hengerblokkok, lapátok stb.) és vezérlést rendszerek

Adatforrás: nyilvános információk összeállítása

Magas hőmérsékletű környezetben az anyag felgyorsítja a lebomlást, és a szervezet hajlamos az instabilitásra, deformációra és repedések növekedésére a hőmérséklet és feszültség hatására, az anyag felületén a használat során oxidáció és korrózió, valamint a magas hőmérsékleti ellenállás és magas hőmérsékletű ötvözet ellenálló képessége A korrózió és egyéb tulajdonságok elsősorban annak kémiai összetételétől és szervezeti felépítésétől függenek.

A mátrixelemek szerint a szuperötvözetek vas alapú szuperötvözetek (14.3%), nikkel alapú szuperötvözetek (80%) és kobalt alapú szuperötvözetek (5.7%) oszthatók.


Szuperötvözetek osztályozása
Osztályozási szabvány
típus
Anyagjellemzők
Alapelem
Vas alapú szuperötvözet
Hőálló ötvözött acélként is ismert, a hőálló ötvözött acél a normalizálási követelményei szerint martenzitre, ausztenitre, perlitre és ferrites hőálló acélra osztható. Az üzemi hőmérséklet alacsony (600-850 ℃), és általában olyan alkatrészekhez használják, amelyek alacsony üzemi hőmérsékletű a motorban, mint például a turbinatárcsák, házak és tengelyek.
Nikkel alapú szuperötvözet
A legmagasabb üzemi hőmérsékletet (körülbelül 1000°C) széles körben használják a repülőgép-sugárhajtóművek és a különféle ipari gázturbinák legforróbb alkatrészeinek gyártásánál, mint például a turbina munkalapátok, vezetőlapátok, turbinák stb.
Kobalt alapú szuperötvözet
Az üzemi hőmérséklet körülbelül 950 ℃, jó önthetőség és hegeszthetőség. Főleg vezetőlapát anyagként használják. Az ötvözet drága a kevesebb kobaltkészlet miatt.
Előkészítési folyamat
Deformált szuperötvözet
A legnagyobb mennyiség egy magas hőmérsékletű ötvözet mesterötvözet elkészítéséhez szükséges, majd hideg és meleg deformációs módszerekkel, például kovácsolással, hengerléssel és extrudálással anyaggá dolgozzák. Az ötvözés mértéke és a magas hőmérsékleten való szilárdság alacsony.
Szuperötvözet öntése
Minél magasabb az üzemi hőmérséklet és a szilárdság, annál magasabb az ötvözés mértéke. Ilyen körülmények között a hagyományos melegalakítás nehezebb, egyes alkatrészek szerkezetileg bonyolultak, és az alkatrészek előállításához precíziós öntési eljárások szükségesek.
Porkohászati ​​szuperötvözet
Folyékony fémporlasztással vagy nagy energiájú golyósmarógép-porral a kristályszemcsék finomak, az összetétel és a szerkezet egységes, a meleg megmunkálhatóság pedig jelentősen javul. Az öntött, nehezen deformálható szuperötvözetek hőre lágyuló képességük por módszerrel történő javításával alakíthatók deformált szuperötvözetekké.
Intermetallikus összetett szuperötvözet
A Ti-Al intermetallikus vegyület alacsony sűrűséggel, fajlagos szilárdsággal, nagy fajlagos merevséggel és kiváló magas hőmérsékleti teljesítménnyel rendelkezik. Ez a legideálisabb új, magas hőmérsékletű szerkezeti anyag az űrrepülési sakkhoz.
Erősítő módszer
Szilárd oldattal erősített szuperötvözet
Kiváló oxidációs ellenállással, jó plaszticitással és alakíthatósággal, valamint bizonyos magas hőmérsékleti szilárdsággal rendelkezik. Főleg magasabb környezeti hőmérsékletű, de kisebb igénybevételű alkatrészekhez, például égésterekhez és lángcsövekhez használják.
Öregítéssel erősített szuperötvözet
Magas hőmérsékleti szilárdsággal és kúszási szilárdsággal rendelkezik, valamint jó általános teljesítményt nyújt. Főleg nagy terhelésű, magas környezeti hőmérsékletű és közepes hőmérsékletű alkatrészekhez, például turbinalapátokhoz és turbinatárcsákhoz használják.
Oxid diszperzióval erősített szuperötvözet
Az oxid részecskék eloszlanak az ötvözetben, amely nagy termikus stabilitással rendelkezik, és 1000 ℃ feletti szilárdságot képes fenntartani
Szemcsehatárral megerősített szuperötvözet
Nyomelemek, például bór, cérium, cirkónium és magnézium hozzáadása az ötvözethez javítja a szemcsehatár állapotát és javítja az ötvözet kúszásállóságát.

Adatforrás: nyilvános információk összeállítása