86-17708476248

EN
Minden kategória

Industry News

Ön itt van : Főoldal>Hírek>Industry News

Mik azok a nikkelötvözetek? Mi a nikkelötvözetek osztályozása?

IDŐ: 2021-07-31 HITS: 9

Nikkel ötvözetnikkel alapú ötvözetként is ismert, más elemek nikkelalapú ötvözetéből álló ötvözet. Az 30 körül gyártott Monel-ötvözet, amely körülbelül 1905% rezet tartalmaz, egy korábbi nikkelötvözet. A nikkel jó mechanikai, fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. Megfelelő elemek hozzáadása javíthatja az oxidációval szembeni ellenállást, a korrózióállóságot, a magas hőmérsékleti szilárdságot és javíthat bizonyos fizikai tulajdonságokat.

A nikkelötvözetek felhasználhatók elektronikus csőanyagként, precíziós ötvözetekként (mágneses ötvözetek, precíziós ellenállású ötvözetek, elektromos fűtőötvözetek stb.), nikkel alapú magas hőmérsékletű ötvözetek, nikkel alapú korrózióálló ötvözetek és alakmemóriás ötvözetek. A nikkelötvözetek széles körben használatosak olyan ágazatokban, mint az energiafejlesztés, a vegyipar, az elektronika, a navigáció, a repülés és az űrhajózás.


Cél szerint osztva:

①Nikkel alapú szuperötvözet.

A fő ötvözőelemek a króm, volfrám, molibdén, kobalt, alumínium, titán, bór, cirkónium és így tovább. Közülük a króm oxidáció- és korróziógátló, egyéb elemek pedig erősítő szerepet töltenek be. Nagy szilárdsággal, oxidációval és gázkorrózióval szembeni ellenálló képességgel rendelkezik magas, 650-1000 ℃ hőmérsékleten. Ez a legszélesebb körben használt és legmagasabb hőmérsékletű szilárdságú ötvözet a magas hőmérsékletű ötvözetek között. Repülőgép-hajtóművek és rakétahajtóművek, atomreaktorok és energiaátalakító berendezések magas hőmérsékletű alkatrészeinek gyártására használják.

②Nikkel alapú korrózióálló ötvözet.

A fő ötvözőelemek a réz, a króm és a molibdén. Jó átfogó teljesítményt nyújt, és ellenáll a különféle savas korróziónak és feszültségkorróziónak. A legkorábbi alkalmazás a nikkel-réz ötvözet, más néven Monel; ezen kívül van nikkel-króm ötvözet, nikkel-molibdén ötvözet, nikkel-króm-molibdén ötvözet és így tovább. Különféle korrózióálló alkatrészek gyártásához használják.

③ Nikkel alapú kopásálló ötvözet.

A fő ötvözőelemek a króm, molibdén és volfrám, de tartalmaznak kis mennyiségű nióbiumot, tantált és indiumot is. A kopásállóságon kívül oxidációállósága, korrózióállósága és hegesztési teljesítménye is jó. Alkalmazható kopásálló alkatrészek gyártására, illetve bevonóanyagként is használható, mely felületkezelési és szórási eljárásokkal más alapanyagok felületére is bevonható.

④ Nikkel alapú precíziós ötvözet.

Beleértve a nikkel alapú lágy mágneses ötvözetek, a nikkel alapú precíziós ellenállású ötvözetek és a nikkel alapú elektromos fűtőötvözetek. A leggyakrabban használt lágy mágneses ötvözet a körülbelül 80% nikkelt tartalmazó Permalloy. Maximális permeabilitása és kezdeti permeabilitása nagy, koercitivitása kicsi. Fontos alapanyag az elektronikai iparban. A nikkel alapú precíziós ellenállású ötvözetek fő ötvözőelemei a króm, az alumínium és a réz. Ez az ötvözet nagy ellenállással, alacsony hőmérsékleti ellenállási együtthatóval és jó korrózióállósággal rendelkezik, és ellenállások készítésére használják. A nikkel alapú elektromos fűtőötvözet egy 20% krómtartalmú nikkelötvözet, amely jó oxidáció- és korrózióállósággal rendelkezik, és hosszú ideig használható 1000-1100 ℃ hőmérsékleten.

⑤Nikkel alapú alakmemóriás ötvözet.

50(at)% titánt tartalmazó nikkelötvözet. A helyreállítási hőmérséklet 70 ° C, és az alakmemória hatás jó. A nikkel-titán komponensek arányának kismértékű változása 30-100°C tartományban megváltoztathatja a visszanyerési hőmérsékletet. Leginkább űrjárművekben használt, automatikusan nyíló szerkezeti elemek, repülőgépiparban használatos öngerjesztő rögzítők, biomedicinában használt mesterséges szívmotorok, stb.